REFERENSER

Image

Idag har jag förverkligat en dröm! I maj 2009 kom jag till Camilla och Hästen är PoÄngen på kurs för första gången. Jag hade en stark längtan om ett annat umgänge med hästar än den hårda väg jag fått lära mig och var uppvuxen med. Den största drömmen var att rida en häst utan huvudlag (träns), att känna trygghet och gemenskap med hästen. kursen blev två känslomässigt tunga dagar och insikten om hur illa jag behandlat hästarna och hur svårt det vart att bryta från det var tungt, självförtroendet var på minus….. Men jag kom ju till precis rätt ställe och nu sex år senare är jag där! 🙂 Tack Camilla min vän! Du, din gård och dina hästar har hjälpt mig att få ett lyckligare liv och gett mig möjligheten att förverkliga mina drömmar <3.

– Hanna Nylander 35 år

Camilla är min rid lärare och hon är pratglad rolig låter mig säga vad jag tycker berömmer mig och förklarar bra hon är värkligen fantastisk. Hon är bäst och hennes hästar är jätte snälla och duktiga .
Idag pratade vi om att jag tyckte att jag var så dålig och anerlunda då sa hon att jag borde tänka på det som är bra med det unifär. Hon pratade som Ulrika på habeliteringen = min lärare som ska hjälpa mig att tänka bra inte min skol lärare alltså utan en annan person.
Jag skulle vilja tipsa alla om att åka dit för att det är jätte bra ställe jag ska på läger snart yey.
Jag heter Milla och är nästan nio år och har ADHD och Asperger två olika syndromer.
Ledsen för felstavningen men är bara snart 9 år som sagt.

– Milla 8 år

Image
Image

Jag har längtat i åratal efter att hitta ett sätt att närma mig och umgås med hästar igen. Efter att ha ridit på ridskola som liten utvecklade jag en rädsla för att sitta på hästen, kände att undervisningen inte hade utrymme för mig som var lite ängslig och osäker på hästryggen. Jag kände alltid att jag mest hängde med i farten utan att förstå och kommunicera med hästen på djupet.
Hos Camilla fick jag chansen att hitta glädjen och kraften att närma mig hästar igen. Hon tog sig tid att lyssna och känna in både mig i mitt samspel med hästen. Hon gav mig tid och utrymme att närma mig hästen och guidade vid behov. Lektionerna gav verktyg att kommunicera med hästarna och förstå deras signaler och behov i stunden. Både på marken och i sadeln är relationen och samspelet i fokus. Jag kände mig nervös och pirrig men aldrig rädd. Kunskap är kraft och Camilla är noga med att lägga grunden för förståelsen som behövs för att hitta ett fungerande samspel med hästarna. Det var en overklig känsla att med så små hjälper och utan tyglar kunna samspela med hästen både på marken och på hästryggen. Om ni vill hitta glädjen i samspelet med hästar, ring Camilla!

– Ella från Göteborg

Jag och min häst har gått flera kurser här och det var dem som grundade hela min hästs liv som ridhäst efter 5 år på travet.
Blod svett och tårar…men Camillas vägledning och kurser blev en stor grundsten både för mig och min häst, men även för mitt eget sätt att se på alla typer av relationer mellan mig och andra varelser i allmänhet.
Tack vare Camillas kurser kunde jag och min häst knyta an och få en fin relation efter flera års missförstånd och stretande. Plötsligt blev det en kul utmaning att rida dressyr igen. Akademiskt. Utan en massa genvägar som bara tog oss runt problemen temporärt istället för att lösa dem.
min fina häst…Hekla finns inte längre bland oss men sina sista 3 år i livet mådde hon innan sin skada riktigt bra både i kropp och knopp. Hon blev min trygga och följsamma bästa vän.
Tack för allt du gjorde för oss Camilla.
Jag rekommenderar alla som vill ha en sund relation till sina egna eller hästar i allmänhet att ta kontakt med Camilla Paraniak och Hästen är Poängen.

– Therese Jensson

Image
Image

Har nu varit här i 5 dagar på ridläger och ska precis åka hem. Jag kommer från Varberg (ca 50 mil från Ängen) och det tog ca 6 timmar att komma hit. Jag har haft en UNDERBAR upplevelse. Här finns allt man kan önska sig.
* super trevlig personal
* Fina hästar
* Bra rid- & hästutbildning
* Bra mat
Det enda dålig är att lägret är så kort. Kanske 6 dagar nästa gång. Tack för att jag har fått vara här och det var verkligen värt resan.

– Sanna Nilsson 14 år

Hos Camilla på Avla Ängen råder lugn och ro, ordning och reda. Hästarna är välutbildade och tillmötesgående men också utmanande liksom Camilla själv. Vill man komma vidare med sin ridning kan jag varmt rekommendera att ta privatlektioner här.

– Lars Towman, 65+ år

Image
Image

Jag har varit på läger hos Camilla två gånger. Först på ridläger och sedan på voltigeläger.
Det är alltid jättefin stämning i den mysiga miljön på gården. Alla hästarna är jättesnälla och väluppfostrade. När jag åkte på ridläger hos Camilla så hade jag aldrig ridit akademisk ridkonst förut. Det var väldigt lärorikt att lära sig om ett nytt sätt att rida och tänka kring hästarna. Vi red i små grupper och Camilla som höll i ridundervisningen undervisade väldigt individuellt utifrån vad man har för erfarenheter innan lägret. Camilla introducerade även NH för mig! Det var väldigt lärorikt att få testa på NH. Man blev verkligen inspirerad av att åka på en senare kurs hos Camilla med bara NH!
På voltigelägret var det två ledare. Malin och Camilla. Det var stor åldersskillnad mellan mig som är 16 och hon som var yngst var 8 år. Vi lekte många olika lekar vilket gjorde att vi som var lite äldre fick leka av oss och de yngre tränar på ett roligt och pedagogiskt sätt! Voltigen gjorde vi på trygga och lugna hästar. En dag fick vi krypa under magen på voltigehästen Safir för att man måste ha förtroende för varandra i voltige. Övningarna vi gjorde var anpassade efter vad vi kunde och Camilla var jättenoga med att vi ska ha kontroll på vad vi gjorde. All mat som vi fick hade Camillas man Robert gjort! Den var mycket god och gav oss energi emellan träningspassen. Robert fotade oss också väldigt mycket när vi tränade vilket gjorde att vi fick se hur det egentligen såg ut när vi var på hästen.

– Torun Zetterberg 16 år

Jenny heter jag är 28 år bor i Haninge. Har sedan några år sedan haft en liten dröm om och få rida akademisk ridkonst då jag gillar filosofin men när man inte har egen häst verkar det vara svårt och hitta kurser där man får låna häst. När jag satt och letade kurser kom jag in på Camillas hemsida och tyckte att det lät perfekt för mig eftersom man får låna hennes fina välutbildade hästar. Jag är supernöjd med kurserna! Så himla kul och man lär sig så mycket. Camilla är jätteduktig på och lära ut på ett sätt som är lätt att förstå. På kurserna har det vart mycket trevlig stämning vilket jag tycker har varigt väldigt skönt då jag inte gärna rider för publik. Kan inget annat än att varmt rekommendera att prova på! Längtar till nästa gång!

– Jenny Andersson 28 år

Image
Image

Vi kan verkligen rekommendera stall Ängen. Stort personligt engagemang och en genuin önskan och förmåga att lära ut, kombinerat med vacker miljö, god mat och underbara, stora hästar.

– Olivia Eriksson med döttrar

Stall Ängen är en plats som passar alla. Här finns hästar som är lika snälla som dem är stora. Vill man rida känsligare hästar med lite mer attityd och nerv så finns det sådana också. Oavsett om man är nybörjare eller erfaren i hästsammanhang så finns det något man kan lära sig här. Det råder god stämning och man känner sig alltid välkommen hit. Har själv provat på både voltigekurser, voltigeläger, NH-kurs och AR-kurs och alla har dem varit nyttiga och roliga på olika sätt. Min hästerfarenhet sedan tidigare är 13 år på ridskola samt en del medryttarhästar av olika raser.

– Ulrika Bergman, 26 år.

Image
Image

När jag träffade Camilla för första gången var jag rädd för att vara nära dessa stora hästar.
Hos Camilla var det inte nödvändigt att rida för att få umgås med hästar. Istället började mitt möte från marken i lugn takt, klappa, rykta och att få hästen att vilja följa mig då jag ledde den i en grimma. Det viktigaste för mig blev inte att lära mig trava eller galoppera utan att bygga upp ett tryggt, harmoniskt samspel mellan hästen och mig själv.
Med en kronisk sjukdom där min dagsform avgör vad jag orkar är samvaron med hästar mycket betydelsefullt. Här behöver jag inte vara stark utan möts utifrån den jag är även om jag vissa gånger är väldigt trött.
Mötet med hästen berör, öppnar upp något djupt inom mig….
Klicka här för att läsa mer

– Ann-Kristin Masuhr  52 år